Barton Hills Addition
       
     
Andrea_Calo_0374_w.jpg
       
     
Andrea_Calo_0382_w.jpg
       
     
Andrea_Calo_0389_w.jpg
       
     
Andrea_Calo_0392_w.jpg
       
     
Andrea_Calo_0396_w.jpg
       
     
Andrea_Calo_0399_w.jpg
       
     
Barton Hills Addition
       
     
Barton Hills Addition

Completed 2017
Design Team: Murray Legge, Travis Avery, Travis Cook
Builder: GreenTex Builders
Consultants: TK Consulting Engineers
Photography: Andrea Calo

Sited on a beautifully wooded property on the western slopes of Barton Hills, this renovation and expansion of a 1980s split-level engages the land by both carving into and rising out of the ground.

A new master suite nestles half-buried into the ground alongside a stand of oak and elm trees in the center of the property. From the interior of the master bedroom, a wall of expansive glazing frames an immersive view of the trees and landscape. Tapered parallel strand columns elegantly support custom steel window frames and blend in with the background field of dark tree trunks. From the exterior, the window wall reflects the surrounding vegetation and new pool at the opposite end of the property.

The second floor with bedrooms and an exterior porch rises up into the tree canopy. A glazing strategy similar to the ground floor window wall provides wide views towards the west, but with off-the-shelf window units in lieu of a custom system.  Each bedroom receives light from multiple directions to create spaces with abundant natural illumination.

Andrea_Calo_0374_w.jpg
       
     
Andrea_Calo_0382_w.jpg
       
     
Andrea_Calo_0389_w.jpg
       
     
Andrea_Calo_0392_w.jpg
       
     
Andrea_Calo_0396_w.jpg
       
     
Andrea_Calo_0399_w.jpg