Hy House
       
     
 Preservation of the existing motor court arrangement, and the addition of the new building across the back of the lot, creates an intimate and vibrant courtyard and landscape.
       
     
 A single, asymmetrical gable vaults over the main living space and extends to the exterior as porch roofs. Two light monitors cut through the ridge and perform multiple roles: daylighting and stack ventilation. 
       
     
 Living, dining and kitchen areas are located in the breezeway. A combination of custom glazing and standard window units along north and south walls provides a high degree of both transparency and operability, creating the effect that the glass is not actually there. 
       
     
 A second floor loft fits within the shape of the asymmetrical gable. Roof monitors provide daylight from the south and north.
       
     
025_HY_Model_2016_03_09e_interior_24.jpg
       
     
 The volume of the new construction and existing cottages delineates a courtyard and shaded exterior porch. Bridges extend out to the cottages in order to connect them with the lightest possible touch.
       
     
 The courtyard transitions gradually from an open yard planted with prairie grasses to an informal patio with planters, and finally to a hardscape covered by a large roof strategically punctured by openings to provide a balance of light and shade.
       
     
Hy House
       
     
Hy House

Status: In progress
Design Team: Murray Legge, Travis Avery, Benjamin Kaplowitz, Robert Foy, Nicolas Allinder, Nevin Blum
Interior Design: Amity Worrel & Co.
Builder: Pilgrim Building Company
Consultants: Leap! Structures

This new build is phase two of a project that involves the restoration and renovation of four existing 1936 Calcasieu Cottages in Travis Heights. More information on phase one can be found here.

The clients, a writer and an artist, were driven by the desire to preserve the character of the original cottages while creating a house that would accommodate multiple generations of family members and also allow them to work from home. To this end, each of the cottages was dedicated to a specific programmatic function, and two of them were connected to a new two story building that contains the living and sleeping quarters of the family.

 Preservation of the existing motor court arrangement, and the addition of the new building across the back of the lot, creates an intimate and vibrant courtyard and landscape.
       
     

Preservation of the existing motor court arrangement, and the addition of the new building across the back of the lot, creates an intimate and vibrant courtyard and landscape.

 A single, asymmetrical gable vaults over the main living space and extends to the exterior as porch roofs. Two light monitors cut through the ridge and perform multiple roles: daylighting and stack ventilation. 
       
     

A single, asymmetrical gable vaults over the main living space and extends to the exterior as porch roofs. Two light monitors cut through the ridge and perform multiple roles: daylighting and stack ventilation. 

 Living, dining and kitchen areas are located in the breezeway. A combination of custom glazing and standard window units along north and south walls provides a high degree of both transparency and operability, creating the effect that the glass is not actually there. 
       
     

Living, dining and kitchen areas are located in the breezeway. A combination of custom glazing and standard window units along north and south walls provides a high degree of both transparency and operability, creating the effect that the glass is not actually there. 

 A second floor loft fits within the shape of the asymmetrical gable. Roof monitors provide daylight from the south and north.
       
     

A second floor loft fits within the shape of the asymmetrical gable. Roof monitors provide daylight from the south and north.

025_HY_Model_2016_03_09e_interior_24.jpg
       
     
 The volume of the new construction and existing cottages delineates a courtyard and shaded exterior porch. Bridges extend out to the cottages in order to connect them with the lightest possible touch.
       
     

The volume of the new construction and existing cottages delineates a courtyard and shaded exterior porch. Bridges extend out to the cottages in order to connect them with the lightest possible touch.

 The courtyard transitions gradually from an open yard planted with prairie grasses to an informal patio with planters, and finally to a hardscape covered by a large roof strategically punctured by openings to provide a balance of light and shade.
       
     

The courtyard transitions gradually from an open yard planted with prairie grasses to an informal patio with planters, and finally to a hardscape covered by a large roof strategically punctured by openings to provide a balance of light and shade.