Misty Hill House
       
     
 View of house across entry bridge.  Photo credit: Dror Baldinger
       
     
 Main floor plan
       
     
 Broad overhangs control sunlight and simultaneously catch indirect light bouncing off the roof to cast a textured, even illumination for a collection of paintings.  Photo credit: Dror Baldinger
       
     
 Section rendering through central clerestory space
       
     
 The clerestory roof floats lightly on exposed framing lumber.  Photo credit: Dror Baldinger
       
     
 Transverse Section showing how the 2nd floor bedroom spaces are located on a lower level below the main living space
       
     
 Early morning light
       
     
 Kitchen  Photo credit: Dror Baldinger
       
     
 Master bathroom  Photo credit: Dror Baldinger
       
     
 View from valley floor   Photo credit: Dror Baldinger
       
     
Misty Hill House
       
     
Misty Hill House

Perched on a steep, rugged hillside in West Austin, this residence engages multiple spectacular views of the surrounding valleys while nesting comfortably into the dense vegetation of adjacent lots. The house presents itself as low and unassuming from the street while on the inside it opens up to the more private site interior where the house becomes taller and open to the views to the valley below.

The central spine is a large light gathering device that reacts dynamically throughout the day in response to the changing exterior ambient conditions. Living room and kitchen spaces hinge about the central spine to address the multiple exterior views. 

Design Team: Murray Legge, Travis Avery,  Alex Warr
Builder: Green Tex Builders
Consultants: Leap! Structures

 View of house across entry bridge.  Photo credit: Dror Baldinger
       
     

View of house across entry bridge.

Photo credit: Dror Baldinger

 Main floor plan
       
     

Main floor plan

 Broad overhangs control sunlight and simultaneously catch indirect light bouncing off the roof to cast a textured, even illumination for a collection of paintings.  Photo credit: Dror Baldinger
       
     

Broad overhangs control sunlight and simultaneously catch indirect light bouncing off the roof to cast a textured, even illumination for a collection of paintings.

Photo credit: Dror Baldinger

 Section rendering through central clerestory space
       
     

Section rendering through central clerestory space

 The clerestory roof floats lightly on exposed framing lumber.  Photo credit: Dror Baldinger
       
     

The clerestory roof floats lightly on exposed framing lumber.

Photo credit: Dror Baldinger

 Transverse Section showing how the 2nd floor bedroom spaces are located on a lower level below the main living space
       
     

Transverse Section showing how the 2nd floor bedroom spaces are located on a lower level below the main living space

 Early morning light
       
     

Early morning light

 Kitchen  Photo credit: Dror Baldinger
       
     

Kitchen

Photo credit: Dror Baldinger

 Master bathroom  Photo credit: Dror Baldinger
       
     

Master bathroom

Photo credit: Dror Baldinger

 View from valley floor   Photo credit: Dror Baldinger
       
     

View from valley floor 

Photo credit: Dror Baldinger